Строителните дейности са спрени по нареждане на бразилския съд

В Бразилия регистрираха два смъртни случая при строителните дейности на стадион „Арена Амазония“ в Манаус, където трябва да се играят мачове от Световното първенство по футбол догодина.

 

Първата жертва е работник, паднал от 35 метра височина, докато е инсталирал рефлекторите на покрива на стадиона. Друг негов колега е починал от сърдечен удар. Бразилският съд прие искането на Министерството по труда и постанови спирането на строителните дейности по съоръжението.

 

Според съда са нарушени нормите за безопасност на работниците, които се изискват от закона. Освен това компанията, която строи стадиона, трябва да плати санкция в размер на 85 652 щатски долара. Работните дейности по строежа могат да бъдат възобновени едва тогава, когато стандартите за безопасност бъдат в съответствие с изисканите от Министерството на труда, предаде Gong.bg. Предстои на стадиона да бъде направена техническа експертиза.

 

„Арена Амазония” трябва да приеме мачовете от груповата фаза на Световното първенство между Камерун и Хърватия на 18-и юни, между Англия и Италия на 15-и юни, между Хондурас и Швейцария на 25-и юни, както и между САЩ и Португалия на 22-ри юни.

 

Забавянето на строителните дейности по стадион „Арена Амазония“ още повече влошават имиджа на Мондиал 2014 и поставят под голяма въпросителна домакинството на Бразилия. Все още има опасения, че повечето от съоръженията за Мондиала няма да бъдат завършени в срок.