Сините удариха греда, но като цяло и двата тима гледаха да не загубят

Арсенал и Челси демонстрираха страхлив и доста некачествен футбол и завършиха при равенство 0:0 под дъжда в лондонското дерби от 17-я кръг на Висшата Лига, играно на стадион "Емиратс".

Артилеристите водеха играта през почти цялото време, но нямаха никаква идея как да преодолеят тима на Жозе Моуриньо. Челси от своя страна имаше няколко контраатаки, при една от които Франк Лампард удари греда.

В крайна сметка след мача Арсенал се изравни на върха на класирането с равни точки с Ливърпул, но с по-лоша голова разлика. Челси пък е на 4-то място, само на две точки от лидерите. Евертън е 5-и, също с 34 точки и битката е невероятно оспорвана.

Първата интересна ситуация бе в 5-та минута пред вратата на Арсенал. Тогава Азар изведе Аспиликуета отдясно и той от аутлинията поднесе назад към Лампард, но халфът бе притиснат от съперник и нанесе лош удар.

Постепенно Арсенал наложи териториално преимущество и опитваше да разиграва по-дълго топката. Това обаче бе затруднено както от мокрия терен, така и от много твърдата игра на Челси. На два пъти сините дори можеха да получат жълти картони заради остри влизания на Аспилиуета и Лампард, но съдията Майк Дийн реши да пусне по-свободна игра.

Това сериозно затрудняваше домакините в организирането на атаките им и дълго време нямаше никакви опасни положения пред вратата на Чех. Челси от своя страна много рядко поглеждаше напред. При една от атаките си все пак Рамирес получи центриране от Уилиан, но остана малко под топката и съответно засече с глава високо над вратата.

В 32-та минута обаче сините направиха образцова комбинация и бяха на сантиметри от сензационен гол. Лампард започна контраатака през центъра на терена и подаде на Азар. Той от своя страна му даде прецизно копващо подаване зад защитата и Лампард от воле нанесе страховит удар над Шченсни. Топката тресна напречната греда, тупна пред голлинията и се върна в терена.

В 36-та минута домакините бяха недоволни от рефера Майк Дийн. Първо Джон Оби Микел влезе с брутално с бутоните напред в крака на Артета и спокойно можеше да получи директен червен картон, но не последва дори нарушение. При продължението на атаката Йозил намери Уолкът в наказателното поле, той овладя топката и след това връхлитащият Уилиан леко го чукна и Уолкът падна. Арбитърът обаче замълча.

След почивката ситуацията на терена не се промени. Арсенал продължаваше да владее топката, а Челси организираше контраатаки. На два пъти Еден Азар имаше добра възможност, но първо бе спрян от Вермаелен в наказателното поле, а след това си поведе много лошо топката и пропусна да се озове на стрелкова позиция.

В 62-та минута Челси отново можеше да остане с човек по-малко, след като Рамирес влезе изключително остро с бутоните напред в глезена на Артета. И този път обаче Майк Дийн пожали сините, като все пак даде жълт картон за бразилеца.

Последваха две ситуации пред наказателното поле на Арсенал. Първо след центриране от фаул топката стигна до Иванович, но той от 12-13 метра нанесе слаб удар. Малко след това Лампард изстреля истински снаряд от 25 метра, но право в ръцете на Шченсни.

В средата на полувремето Арсенал имаше рядка възможност за удар, след като Жиру свали с глава топката към Йозил в наказателното поле, но неговият удар попадна в тялото на защитник.

В 78-та минута Арсенал за първи път организира една от типичните си атаки с бързи подавания и стигна до стопроцентово положение за гол.  Росицки започна акцията, след това Рамзи  даде копващ пас зад защитата и Оливие Жиру бе на чиста стрелкова позиция, макари и по диагонала, но въпреки че стреля с по-удобния си ляв крак, не уцели вратата от воле.

Пет минути преди края на редовното време домакините имаха нова опасна атака, при която Гибс бе изведен отляво в наказателното поле и центрира по земя. Жиру изпревари защитник и засече към вратата, но Чех също се бе хвърлил към топката и тя рикошира в него и излезе над напречната греда.

В първата от трите минути допълнително време Бакари Саня засече с глава центриране от корнер и Петр Чех не бе на място,з а да се намеси, но Аспиликуета изчисти пред голлинията.