Църковните камбани в столицата ще бият празнично

Както всяка година на 4 януари, днес камбаните на всички храмове в столицата отново ще бият празнично.

 

Причината датира от 1878 година и освобождението на София.

 

Годината е 1877, а месецът – декември. След като руските войски са освободили Плевен, поемат към София.

 

Годината е 1878, а месецът – януари. Жителите на София вече чуват задаващата се войска. Турският военноначалник Осман Нури паша предупреждава консулите на Франция, Италия и Австрия да напуснат София. Леандър Леге, Виторио Позитано и Йозеф Валдхарт обаче отказват и остават в града, с което го спасяват от опожаряване.

 

След множество битки и въпреки численото си превъзходство, в нощта на 3 срещу 4 януари голяма част от турските войски напускат София. Един от разположените около града руски полкове забелязва това и незабавно ги атакува. Конакът е превзет, а турското знаме – свалено.

 

До края на деня в града влизат и останалите руски войски предвождани от ген. Гурко. Посрещнати са тържествено от местното население, а пред разрушения храм „Св. София” е отслужен благодарствен молебен. На едно дърво в близост до храма е закачена камбана, която бие в продължение на дни, за да оповестява освобождението на града.

 

От този ден нататък, всяка година на 4 януари камбанен звън озвучава София, за да припомня на поколенията тази част от българската история.

 

136-тата годишнина от освобождението на София ще бъде отбелязана с благодарствен молебен в столичния храм „Света Неделя”. Оттам в 10.30 часа ще тръгне литийно шествие, а от 11.30 пред паметника на Българския опълченец ще има празнична програма.