Процентът на недоносените бебета в болницата е 7,44%

2069 бебета са проплакали през 2013 година в АГ болница „Шейново”. В това число влизат и 22 двойки близнаци и 159 недоносени. Това обясниха за Нова телевизия от болничното заведение.


Днес ще стане ясно кое и къде е проплакало първото бебе на 2014-та година. С организатора на кампанията бебе на годината д-р Антония Григорова и директора на столичната АГ болница „Шейново” д-р Румен Велев се срещна Ева Костова.


Най-актуалната справка кое е бебето на годината ще бъде направета в реално време по време на пресконференцията на обяд. Това ще стане възможно благодарение на електронния регистър на ражданията. Тогава ще стане ясно колко бебета са проплакали на 1-ви януари и кое е бебето на годината.


„След драстичният спад, който се случи през 2010 година, имаше леко задържане на раждаемостта. Но през тази година се предвижда да стигнем дъното”, обяснява д-р Антония Григорова.


„Около 8 до 10% са недоносените бебета в целия свят. Много фактори оказват влияние върху това една жена да роди преждевременно като една част от тях са социални, а останалата – медицински. Процентът на недоносените бебета в нашата болница за 2013-та година е 7,44%, което е изключително нисък процент. И освен това нямаме загубено бебе преди или след раждането”, обясни за „Събуди се” директорът на столичната АГ болница „Шейново”.


Лекарите обясниха и какви тестове могат да направят бременните жени, за да установят дали има опасност от преждевременно раждане.


Целия разговор гледайте във видеото.