Инцидентът се размина без жертви

Седем вагона-цистерни и дизелов локомотив са се преобърнали снощи между гарите Яна и Мусачево. Причината за излизането на машината от релсите е кражба на скрепителни материали от железния път.  

 

Служителите от Железоптната инфраструктура откриват на сутринта след инцидента, че повече от 100 метра от трасето между двете гари, край София, е без закрепващи болтове.

 

Транспортният министър Данаил Папазов и директорът на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев определиха кражбата като терористичен акт.


„Това за мен е чист терористичен акт. Това е опит за убийство на двамата машинисти. Вие на какво друго го оприличавате? За мен е ясно, това е всекидневие. Представете си ако това беше пътнически влак! И вътре примерно имаше 150 или 200 човека”, обясни транспорнтият министър Данаил Папазов.


Водачите на влака са имали късмета, локомотивът им да не се забие в стълб от електропреносната мрежа. И още едно добро стечение на обстоятелствата, но за целиия район - вагоните-цистерни са били празни. Взривът им щеше да  има непридвидими последствия, казват специалистите. А наказания за подобни деяния на практика няма.


В понеделник от Министерството на транспорта ще изпратят предложенията си за изменение на Наказателния кодекс, който в момента се разглежда от Парламента. А само отстраняването на обърнатите вагони от труднодостъпното място ще струва на компанията „Железоптна инфраструктура” около 300 000 лева.


Движението по трасето ще бъде възстановено за три дни, прогнозираха инженерите на място.


Повече по темата гледайте във видеото.