България вече екстрадира повече нелегални имигранти, отколкото пристигат

МВР ще се фокусира още повече върху проблема с битовата престъпност през 2014 г. Това стана ясно от изказване на министър Цветлин Йовчев на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БГНЕС. Пред членовете й вицепремиерът посочи приоритетите на министерството през тази година. Йовчев се ангажира, че екипът му ще продължи да изпълнява заложеното в програмата на правителството.

 

Министър Йовчев изрази мнение, че кризата с нелегалния имигрантски поток е овладяна, като подкрепи думите си със статистика. Около 50 души са преминали нелегално границата от началото на годината, спрямо 193 през януари 2013 г. Вицепремиерът посочи, че властите са увеличили броя на извежданите от страната нелегални имигранти, които нямат право да кандидатстват за бежански статут у нас и те вече са повече от онези, които влизат в България. В същото време в страната са разкрити над 3 000 нови места за настаняване на бежанци.

 

В отчета си министърът на вътрешните работи каза още, че има над 700 договора, по които МВР е било подизпълнител на охранителни фирми в цялата страна, които са прекратени или в процес на прекратяване. Той отбеляза, че в рамките на продължаващата проверка е станало ясно, че има областни директори, които "настоятелно са били посъветвани да сключат договори". Вицепремиерът смята, че с ресурса на министерството са се облагодетелствали частни структури.