До 18 февруари всички заинтересовани ще могат да предоставят своите предложения и въпроси към кандидата

Правната комисия ще изслуша единствения кандидат за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Веселина Тенева на 26 февруари, предаде БГНЕС.

 

Според Закона за съдебната власт комисията изслушва всеки кандидат за инспектор и за главен инспектор. Изслушването се насрочва и обявява от комисията не по-късно от един месец преди провеждането му. До 18 февруари всички заинтересовани могат да предоставят своите предложения и въпроси към кандидата.

 

Депутатите приеха, че кандидатът за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет е изпълнил формалните изисквания за допустимост на нейната кандидатура. Според процедурните правила за избор на главен съдебен инспектор комисията по правни въпроси на отделно заседание, предхождащо изслушването, проверява дали предложените кандидати отговарят на изискванията за заемане на длъжността главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и представените от тях документи.

 

Кандидатурата на Тенева бе предложена от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и председателя на правната комисия Четин Казак. Именно Тенева председателстваше съдебния състав, който отмени уволнението на Мирослава Тодорова и поиска ВСС да й наложи друго съизмеримо с провинението й наказание. Тя председателства и състава, оправдал Ахмед Доган по делото за хонорара му за хидровъзела Цанков камък.