Посещението било през зимната ваканция, но се разбира за нея едва сега

Нова странна външна визита на български депутати. Този път тя е била в Тайван.

 

По време на зимната ваканция четирима народни представители - Владимир Тошев от ГЕРБ, Петя Раева от ДПС, Румен Йончев от БСП и Венцислав Лаков от „Атака”, били на частно, 3-дневно посещение, финансирано от домакините. Те провели срещи с бизнеса.

 

Депутатът от „Коалиция за България” Румен Йончев получил покана за така наречената частна визита от Външното министерство на Тайван. Той поканил в делегацията колегите си Владимир Тошев от ГЕРБ, Венцислав Лаков от „Атака” и Петя Раева от ДПС.

 

Този тип контакти с Тайван и с институциите там датира не от вчера. Практика е на поне 5 български парламента досега. Основната цел е развитие на търговските отношения”, заяви Румен Йончев от „Коалиция за България”.

 

Да се запознаем с Тайван, защото тази държава има изключително силен икономически ръст. Такива посещения се правят по традиция от държави членове на ЕС. Преди нас са били от Унгария, Белгия, Австрия”, заяви Венцислав Лаков от „Атака”.

 

Депутатите заявиха, че не са харчили държавни пари за визита.

 

 „Не командировка, а частно посещение. Разноските по пътуването бяха поети от тайванската страна. Не сме ощетили с нито стотинка българския парламент и българския данъкоплатец”, заяви Венцислав Лаков от „Атака”.

 

Нищо странно, нищо недипломатично, нито пък е имало политически разговори. Разговорите изцяло бяха с бизнесмени”, заяви Владимир Тошев от ГЕРБ.

 

Оказа се, че председателят на парламента Михаил Миков е бил против посещението заради чувствителните отношения между Тайван и Китай.

 

Това е частно пътуване. България винаги е отстоявала позицията за единен Китай”, заяви Михаил Миков.

 

Петя Раева от ДПС не пожела да обясни ползите от пътуването си в Тайван.