Парите за втората се определят от държавата и са по-скоро за социална помощ

Парадоксално, но факт – хиляди млади майки у нас взимат по-малко пари през първата, отколкото през втората година на майчинството. Абсурдът идва оттам, че първата година по правило трябва да е високоплатена, защото зависи от доходите на родителя. А парите за втората се определят от държавата и се считат по-скоро за социална помощ.

 

Първата година на майчинството, или така нареченото високоплатено майчинство, се определя като 90 процента от заплатата на майката за година и половина назад. А за втората година държавата дава месечно по 340 лева.

 

Заради ниските доходи и дългия период, от който се изчислява майчинството обаче, данните на НОИ до септември миналата година показват, че в София-област, Перник и Кърджали през първата година майките са взимали под 340 лева. Тоест майчинството по-скоро е било ниско- отколкото високоплатено.

 

В други шест области майчинските за първата година са надвишили прага от 340 лева символично. Тоест за майките в тези градове – вместо да се връщат на работа след първата година – много по-изгодно е да останат вкъщи и да си гледат детето.

 

Ивана е на 4 месеца. За отглеждането ѝ майка ѝ получава от държавата 290 лева. Споделя, че парите често не достигат за нуждите на бебето. „Осигурявах се на минималната работна заплата и нямах пълните 18 месеца, които изискват за да получавам пълно майчинство”, казва майката Мария Василева.

 

Когато навърши година обаче, Ивана ще получава повече. Така майка ѝ вече е изчислила, че доходите на семейството ще се увеличат с 50 лева. Заради по-високия доход, Мария ще прекара и втората година от майчинството вкъщи. Това според бившия социален министър Христина Христова е изключително притеснително. Защото в България все по-малко хора работят и жените по-скоро би трябвало да се стимулират да се върнат на работа:

 

„Това са обикновено жени специалисти, с квалификация, и това е илюстрация на парадокса, който се получи с това скоростно административно увеличаване на минималната работна заплата”, категорична е Христова.

 

Според министър Хасан Адемов обаче увеличението е само в полза на работещите и на майките. А в края на настоящата година според него цифрите ще се различни, защото вместо за 24 месеца назад, от 2014 майчинските ще се определят само на базата на доходите от година и половина.

 

Във връзка с тази промяна майките при всички положения ще имат средномесечно с около 12 лева повече”, коментира Адемов.

 

Сметката ни обаче показа, че и след тази промяна в София-област ще взимат под 340 лева. А в Перник и Кърджали ще минат границата с едва 9 лева. Така дори и това увеличение надали ще мотивира Мария за второ дете.

 

Макар и не изненадващо - най-богати са майките в София. Средно на месец те взимат около 660 лева, защото в София и заплатите са най-високи. Следват ги родителите във Варна и Габрово.

 

Репортери: Марина Цекова и Екатерина Николова