С решение на ВАС камерите в колите на КАТ бяха обявени за незаконни

Фишовете за превишена скорост, засечена с мобилна камера, които все още не са платени, могат да бъдат обжалвани и според юристи ще паднат в съда. От тази възможност шофьорите могат да се възползват, след като вчера Върховният административен съд обяви за незаконни камерите, монтирани в колите на КАТ.

 

Мотивите на Върховния административен съд за това решение все още не са официално обявени. Възможност за различно тълкуване обаче идваше от формулировката, че електронен фиш се издава за нарушения, констатирани в отсъствие на контролен орган и нарушител. Така част от магистратите приемаха, че с мобилните камери работят полицаи – тоест има и субективен фактор.

 

Заради многото отменени глоби правосъдният министър поиска от върховните съдии да излязат със становище по спорния текст. Десетки камери, монтирани по пътищата или в полицейски автомобили, дебнат и в момента нарушителите. Снимките от тях се използват от КАТ, за да глобява некоректните водачи.

 

От камерите, монтирани в полицейските коли, обаче трудно може да се установи къде точно е извършено нарушението, а служителите на КАТ биха могли да манипулират записите. Например няма как да е сигурно, че ако някой е заснет да превишава определена със знак скорост, това е станало след знака, а не преди него.

 

Затова от тук нататък записите от такива камери няма да се считат като доказателство в съда. Така на практика нарушителите на пътя вече ще могат да се улавят само с камери, монтирани стационарно на пътищата. Така шофьорите, които все още не са платили глоба от мобилна камера, най-вероятно ще могат да избегнат санкцията, тъй като тълкованията на Върховния административен съд след обнародването им стават задължителни.

 

При изготвянето на новите правила за движение по пътищата депутатите също ще се съобразят с решението на съда. Поправките в закона, приети от правителството, дори разширяват употребата на мобилните камери – като ги включват в битката с неправилното изпреварване, минаване на червено и дори неправилно паркиране. По този начин ще се спази и друго важно изискване – шофьорите да са ясно информирани, че има камера – тъй като радарите в патрулките на КАТ не винаги са добре обозначени.

 

Повече по темата ще научите от видеото.