Епицентърът на труса е в морето на около 300 километра западно от столицата Атина

Земетресение със сила 6.1 по Рихтер разлюля Гърция тази сутрин, съобщи Европейският сеизмологичен център.  

 

Епицентърът на труса е в морето на около 300 километра западно от столицата Атина, край остров Кефалония в Йонийско море. Трусът е регистриран в 5:03 часа. Той е бил последван от множество вторични трусове, най-силните с магнитуд 4.5 и 3.9 по Рихтер. 

 

От външното ни министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи. До паника доведе прогнозата за евентуално още по-силно земетресение. Българи, живеещи в Гърция, разказаха пред Нова телевизия, че има разрушения. Много пътища са блокирани от свлачища.

 

Към момента повечето щети са регистрирани в град Ликсурио. Вследствие на труса в градската болница се е срутила стена, а също и хотел в града. Пристанището също е засегнато, пътищата са блокирани от свлачища. Около 2 000 души продължават да нощуват в двата кораба, които пристигнаха от Пирея в понеделник и вторник.


По думите на кмета на острова едва 20 на сто от хората, които нощуват на корабите имат проблеми с къщите си - причината да не са на острова е страх от следващ трус. Към региона се стичат представители от правителството, както и от църквата.

 

Кадри от труса в Кефалония

За острова спешно замина министърът на обществения ред Никос Дендиас. Очаква се правителствена делегация, която ще пристигне със самолет на военната авиация. Кораб ще отплава, транспортирайки различно машинно оборудване, както и стоки от първа необходимост. 

 

Хората още помнят трусовете от 1953 година, които сринаха острова. Повечето от 130 земетресения със степен по-висока от 3 по Рихтер, регистрират сеизмолозите от Института по геодинамика в Атина през последните дни.


Така и живота на българката Лазарина Данали се подчинява на трусовете вече седмица. Заедно със съпруга си и 5 годишния си син тя ще прекара тази нощ в колата - категорична е че няма да се прибере. Страхува се, че може да има и по-силно земетресение.

 

Островът се люлее непрекъснато от една седмица. Прогнозите на сеизмолозите не са обнадеждаващи – говори се за очаквано ново силно земетресение с магнитуд 7

 

Земетресението в ГърцияСамо за седмица в района бяха регистрирани общо над 360 труса. Според сеизмолозите силното земетресение от 26 януари е активирало група от епицентрове в морската площ на северозапад от Кефалония.

 

Говори се за нов земетръсен феномен, който произхожда от различно сеизмологично огнище на същия разрив. Той се е задействал от предишните земетресения от миналата седмица. 

 

Подробности гледайте в трите видеа!