Полицията освободи 20 деца и задържа похитителя

Деветокласник уби двама души и взе заложници в училище в северната част на Москва. Въоражено с две пушки, момчето застреляло един полицай и един учител. След това взел за заложници 20 ученици. Ученикът беше задържан. Мотивите за тежкото престъпление се уточняват.

 

Държаните в плен деца са освободени. Бащата на ученика помогнал момчето да бъде убедено да се предаде. Положението е било овладяно и децата са евакуирани от училището. Минути след инцидента в района пристигна полицейски хеликоптер, както и повече от 30 патрулни автомобила и екипи на „Бърза помощ”.


В училището са започнали да пристигат изплашени родители, за да търсят децата си. Министърът на вътрешните работи, както и кметът на Москва също дойдоха в учебното заведение. Учениците описват моменти на паника и хаос.


„Това са прозорците на нашата класна стая. Казаха ни да се отдръпнем от прозорците. После ни изведоха в коридора. Всички ученици бяха заведени в залата за представления. Децата плачеха. После започнаха да идват родители. Пуснаха само петима родители да влязат и да изведат децата”, обяснява Даря, ученичка в 263-то училище в Москва.


Според властите ученикът извършил пресъплението е бил отличник и пример за целия клас.
„Говорих с класния на момчето и някои негови учители. Той е имал високи оценки. Бил е един от най-добрите ученици. Постъпката му трябва да се анализира от психологическа гледна точка”, обяснява министърът на образованието Дмитрий Ливанов.


Появи се версия, че причина за стрелбата е конфликт, който момчето има с един от учителите си. Повечето медии в Русия подчертават, че случаят е безпрецедентен за страната.

 

Атаката идва месец след атентатите във Волгоград, които взеха 34 жертви и бяха дело на екстремистка групировка от Дагестан.