Социалисти предлагат семестриалните такси да бъдат намалени с до 30% от държавната издръжка

Драстично по-ниски такси може да плащат от догодина студентите в държавните университети. Депутати от БСП предлагат семестриалните такси да бъдат намалени с до 30 на сто от държавната издръжка на студент.

 

Ако поправката в Закона за висшето образование бъде подкрепена от другите депутати в парламента това означава, че някои студенти ще усетят сериозно промяната. Таксите може да намалят различно размера си, защото специалностите във всеки университет струват различно.

 

В Софийския университет най-евтината специалност е педагогиката. В момента тя е 340 лв., а може да стане около 241 лв. Правото пък е една от по-скъпите и желани специалности в „Алма матер” - от 500 може да стане 385 лв . В УНСС пък водещите специалности са икономиката и администрация и управление. В тези направления учат около 90 на сто от студентите.  При тях таксите може да станат от 462 лв. на 207 лв.

 

През 2011 година предишните управляващи намалиха държавните пари за обучението на студент от близо 867 лева на 693 лева. Година по-късно бяха направени промени в Закона за висшето образование, а с това се увеличиха и студентските такси.  

 

„По принцип няма лошо в това. Доходите на доста голяма част от семействата не са достатъчно високи, но не трябва да се правят нещата на парче, защото се създава впечатлението, че лошият Симеон Дянков е увеличил таксите на студентите и сега добрите депутати ги намаляват”, коментира ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

 

За ректорите обаче възможната промяна на таксите означава нови проблеми, защото от близо четири години бюджетите на университети са по-малки.

 

В идеята за сваляне на таксите студентите видяха и опит от страна на управляващите да си спечелят симпатии. Народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов обаче отбеляза, че това е ангажимент, който управляващите са поели още преди парламентарните избори. С по-ниските такси според депутати висшето образование ще стане по-достъпно.

 

Повече за новите студентски такси ще научите от видеото.