Въпросът за нарастването на стажа и възрастта за пенсия остава нерешен

30 лева еднократна помощ за 270 000 души на енергийни помощи. Предложението беше гласувано единодушно от Тристранния съвет за нацеонално сътрудничество. В сряда се очаква да бъде одобрено и от правителството. Иначе днес Тристранката обсъди пенсионната реформа, но въпросът за нарастването на стажа и възрастта за пенсия остава нерешен.


Нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране няма как да се избегне. Търси обаче по-справедлива формула. Планът „Дянков” предвиждаше всяка година да се вдига с по 4 месеца и стаж и възраст за пенсия докато мъжете достигнат 65, а жените на 63. Това правило действа само една година.


Сега дамите се пенсионират малко преди 61 години, а мъжете - преди 64 години.


„Ще мислим какъв да е дизайна на пенсионната система ще го съобразим. Искате сега, като Дянков, така, на крак да напишем пенсионната реформа ли”, заяви социалният министър Хасан Адемов.


Дискусия по пенсионната реформа нямаше, но сблъсък между синдикати и управляващи все пак имаше. Предизвика го предложението децата или вдовицата на починал висшист да могат да купят за стаж неговите 5 години учене и да получават социална пенсия.


„Считаме, че покупко-продажба на пенсии не може да се прави. Стига сме решавали социални проблеми чрез пенсионната система”, призова Ася Гонева от КНСБ.


От синдикатите изчислиха, че откупуването на петте години учене за стаж на починалия, биха натоварили пенсионната система с много повече от 5-годишно изплащане на социални пенсии на роднини.