Тя се кондензира мимолетно от по-малки частици и се държи частично като течна капка

Физици откриха нова „квазичастица” с квантови и течни свойства, която нарекоха квантова капчица, съобщи Франс прес. Тя се кондензира мимолетно от по-малки частици и се държи частично като течна капка. Квазичастиците са малки сборове от субатомни частици, които могат да се образуват временно в твърди материали, често полупроводници и които при тези обстоятелства взаимодействат със средата.


Микроскопичната квантова капчица не се задържа дълго. В експериментите на учените със свръхбърз лазер, излъчващ 100 милиона пулса в секунда, тя са появява само за 2,5 милиардни от секундната. Това не звучи много, но според специалистите е достатъчно, за да изследват как светлината взаимодейства с някои видове материя. Квантовата капчица се състои от приблизително пет електрона и пет дупки. Тя притежава свойствата на течност, например има вълни.


Очаква се откритието да бъде използвано в нанотехнологиите и дизайна на оптикоелектронни устройства като полупроводниковите лазери, използвани в устройствата Блу-рей.