Генералният секретар на НАТО призова Москва да не допринася за ескалацията в Крим

Временно изпълняващият президентските задължения в Киев Олександър Турчинов отправи предупреждение към базираните на Кримския полуостров руски военноморски сили да не предприемат военна агресия в Украйна и ги призова да не напускат базите си. 

 

Турчинов, който пое и отговорностите на главнокомандващ, обърна внимание на офицерите от Руския черноморски флот, че всякакво придвижване извън упоменатите в двустранните договори територии ще бъде възприето като военно нападение. Турчинов е категоричен, че Украйна може да защити суверенитета и териториалната си цялост.

 

В сряда руският президент Владимир Путин нареди внезапна проверка на бойната готовност в два военни окръга в близост до Украйна. Военните части там ще бъдат поставени в най-висока степен на бойна готовност, а в специално учение ще вземат участие различни родове войски.

 

Проверката на боеготовността по никакъв начин не е свързана със събитията в западния съсед, заяви министърът на отбраната на Руската Федерация Сергей Шойгу, който вчера съобщи за маневрите. Мащабните учения, в които ще се включат 110 хил. руски военнослужещи, ще продължат до 3 март.

 

Шойгу обаче отбеляза, че в Москва внимателно следят случващото се в Крим и предприемат мерки за гарантиране сигурността на обектите, инфраструктурата и арсенала на Черноморския флот, базиран в автономната република в състава на Украйна.

 

На фона на тези съобщения и изявления генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да не предприема действия, които може да доведат до ескалация на напрежението в Крим. Коментарът на Расмусен бе поместен в акаунта му в „Туитър”. По-рано генералният секретар на Алианса приветства неутралитета на украинската армия в политическата криза в страната и призова украинските въоръжени сили и занапред да се придържат към тази позиция.

 

Вчера военните министри от Северноатлантическия съюз обсъдиха положението в Украйна и излязоха с декларация, в която се казва, че „независима, суверенна и неутрална Украйна, която е твърд привърженик на демокрацията и на принципа за върховенство на закона, е ключов фактор за евроатлантическата сигурност”.