Народните представители се скараха заради Сметната палата

Скандал в парламента завърши с изгонен депутат, негласуван закон и размяна на тежки обвинения. Депутатите се скараха заради Сметната палата. В момента тя се управлява от председател и двама заместници. Проектозаконът предлага връщане на стария колективен ръководен модел. Парламентарните партии ще предлагат деветимата членове на ръководството, а законът предвижда всеки от тях да бъде отстранен с 2/3 мнозинство. И позициите се сблъскаха още тук.

 

Целта е ясна - слагане на ръка върху палатата, политическа поръчка, манифактурни назначения. Всъщност казвате ‘ако не слушаш и не изпълняваш правилните решения’ - имаме механизъм”, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Опозицията предупреди и за критики от ЕС, каквито имало още навремето от евродепутати.

 

С този закон възстановяваме стария. С него влязохме в ЕС. Къде спа тогава тази депутатка?”, попита народният представител от ДПС Йордан Цонев. Той обясни, че по новия модел Сметната палата е била използвана за манипулации и политически поръчки.

 

Опозицията заподозря още, че властта иска да отстрани предсрочно сегашния шеф на Сметната палата Валери Димитров. Той пък заяви, че е нарочен, тъй като няколко решения на ведомството за старата власт на ГЕРБ не се харесали на новата - например за одитите на „Авиоотряд 28” и на МВР.

 

Изказването му „Не ми пука дали ще бъда председател на Сметната палата” предизвика аплодисментите на ГЕРБ и нажежи страстите в залата - вече никой никого не слушаше.

 

В този момент Христо Монов от Коалиция за България каза: „Моля ви, когато разни хора с комуникативни проблеми сочат с пръст и застрашават здравето на депутатите, да ги прекъсвате”. Георги Андонов от ГЕРБ пък призова да бъде изгонен народният представител Хамид Хамид, показал неприличен жест.

 

След принудителна почивка, за успокояване на страстите, депутатът от ДПС беше отстранен за две заседания. Самият той не пожела да обясни на кого, какво и защо е показал. В писмена позиция по-късно Хамид поднесе извинения, че, "изразил емоцията си в недопустима форма".

 

Повече за събитията в парламента ще научите от видеото.