Изследването се оповестява точно на Международния ден на жената

Светът би бил по-добро място, ако политиците са предимно жени. Така смятат една трета от респондентите в глобално проучване на общественото мнение, направено от УИН/„Галъп интернешънъл”.


На въпрос „Ако политиците бяха предимно жени, според Вас дали светът щеше да бъде по-добър, по-лош или същият?”, 34% от респондентите посочват, че светът, като цяло би бил по-добър. 17% са на обратното мнение. А 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика.


В изследването са участвали 66 806 души от 65 държави, което е представително за 77% от световното население.


В България 41% отговарят, светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 35% - избират опцията „същият”, а 7% казват „по-лош”. 17% се колебаят или не отговарят. Сериозната преднина на „по-добър” пред „по-лош” нарежда страната ни сред видимите поддръжници на идеята за повече жени в политиката.


Близкият Изток и Северна Африка (34%) е регионът с най-висок дял отговори, че светът ще бъде по-лошо място, ако политиците са предимно жени.


Респондентите от Колумбия са с най-висок процент на отговори, че присъствието на повече жени в политиката ще има положително влияние върху света -  62%.