През 2014 г. България ще домакинства на три Балкански шампионата

Европейската вицешампионка на 100 метра от 1986 г. Анелия Нунева получи приз за лидерска роля в спорта, заради своята непрестанна работа свързана с популяризирането на леката атлетика в нейния роден град Русе.


Призът на Европейската атлетическа асоциация бе връчен на ивестната българска сприньорка от вицепрезидента на организацията Жан Грасия.


Символичната церемония се състоя веднага след проведения днес в София конгрес на Асоциацията на балканските атлетически федерации. Президентът на огранизацията Добромир Карамаринов, който ръководи и българката лека атлетика обяви, че на извънредната среща са били взети много важни решения, свързани с атлетическите прояви на полуострова. 


Едно от тях регламентира, че на бъдещите балкански първенства всяка страна ще може да бъде представена с до двама участици във всяка възрастова категория. Освен това състезатели извън класирането няма да се допускат, а бройката на делегациите ще се контролипа на квотен принцип. 


Съгласно приетите решения тази година страната ни ще бъде домакин на три вместо на един Балкански шампионат. Освен първенството по спортно ходене, което пресдстои на 12 април в Балчик, България ще домакинства още на регионалния шампионат по лека атлетика за младша възраст в Сливен и на нововъведеното първенство по планинско бягане за същата възраст в Смолян. Изброените състезания ще бъдат съответно на 15 май и на 11 юни.