Сърбинът намали с 1600 точки предимството на Надал като №1

Успехът за Джокович дойде на финала на тенис Мастърса в Индиън Уелс - един от най-престижните турнири в света. Сърбинът постигна зрелищна и много емоционална победа с 3:6, 6:3, 7:6 над рекордьора по титли в калифорнийския град Роджър Федерер.

 

Финалът не започна никак добре за Джокович, като първият сет премина под диктовката на Федерер, който на моменти буквално летеше по корта.

 

Във втория сет ситуацията на корта бе напълно различна. Световният №2 започна постепенно да навлиза в ритъм, грешките в играта на противника му зачестиха, а ключовият момент бе при резултат 4:3 гейма, когато след две поредни точки за пробив подаването на съперника най-после бе спечелено.

 

Подобаващо като за такъв двубой той бе решен с тайбрек в третия сет. В него Джокович направи ранен минипробив, поведе с 5:1 точки и крайна сметка успя да приключи мача в своя полза с 7:3 точки.

 

Въпреки че загуби финала, Федерер ще се завърне в Топ 5 на АТР ранглистата, заемайки петата позиция. Джокович запазва второто място, но вече разликата с №1 в света Надал е значително по-малка - в началото на турнира двамата ги деляха 3825 точки, а сега разликата ще бъде 2230 или с близо 1600 по-малко.