Председател на комисията ще бъде Ивилина Алексиева, предложена от „Коалиция за България”

След продължителен дебат и скандали в пленарна зала, депутатите избраха ръководство на новата Централна избирателна комисия. С подкрепата на 110 народни представители председателският пост бе даден на Ивилина Алексиева, която бе предложена от Парламентарната група на „Коалиция за България”.

 

За заместник-председател на ЦИК беше избрана Мария Мусурлиева, предложена от "Атака". Кандидатът на ДПС Севинч Солакова ще бъде секретар на електоралния орган.

 

Народните представители не избраха за председател на изцяло подновената комисия кандидата на ГЕРБ Маргарита Златарева. След това опозицията я предложи и за заместник-председател, но мнозинството не прие и това предложение.

 

След гласуването депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарна зала. За първи път опозицията няма представител в ръководството на ЦИК, което е грубо нарушение на Изборния кодекс, подчерта зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева, която обяви на брифинг, че предложението за Златарева ще бъде внесено отново в петък.

 

Новоизбраният председател на ЦИК Ивилина Алексиева не видя проблем в това, че няма втори заместник. „Поемам ангажимента да положа всички усилия и да организирам работата на ЦИК, така че да гарантира честни и свободни избори”, заяви тя в парламента и обеща да изпълнява закона.

 

Бурни спорове избухнаха днес по време на дебатите в пленарна зала за състава на ЦИК. Партията мандатоносител настояваше, че трябва да има толкова членове, колкото и най-голямата парламентарна група  – по 5. Според БСП другата политическа сила ДПС трябва да излъчи двама членове, а „Атака” - четвъртата  парламентарно представена партия -  един.  Сметките на опозицията бяха по-различни: ГЕРБ – 6, БСП – 5, ДПС и „Атака” – по 1 представител.

 

В крайна сметка президентски указ реши спора в полза на ГЕРБ, които ще имат шестима членове в избирателната комисия, и в ущърб на ДПС, които остават с един. Държавният глава Росен Плевнелиев аргументира разпределението с принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По един представител в ЦИК ще имат НДСВ и Синята коалиция, които имат евродепутати.