По традиция всяка година абитуриентите се събират именно в двора на училището

Хиляди абитуриенти, учители и директори притеснени и недоволни. Причината - заради насрочените на 25-ти май европейски избори ще бъде забранено на дванайсетокласниците да празнуват завършването на образованието си в своите училища.


Така зрелостниците, които вече са насрочили баловете си на 24-ти и 25-ти май, ще трябва да търсят място, където да се съберат. Повече за проблема разказват Мария Димитрова и Станислав Илиев.


По традиция всяка година абитуриентите се събират именно в двора на училището, за да се сбогуват както с учебното заведение, така и с учителите си.


Тази година обаче Випуск 2014 се оказва неприятно изненадан. Заради мерките за сигурност около изборния ден всъщност училищата се запечатват 24 часа по-рано. Така на 24-ти и 25 май абитуриентите няма да могат да стъпят в училищата си. Тогава по традиция има и най-много балове.


Лора учи в 137-мо училище от 12 години. Балът й ще бъде на 25-ти май. Чака този момент от години, но сега е разочарована.


„Не мога да намеря вариант, защото улицата пред нашето училище е много малка, много тясна. Следва единствено и само подлеза на метрото, след това е булевард”, обясни Мариана Закова – директор на 137-мо СОУ.


За промяна на резервациите също вече е късно, защото масово те се правят още в началото на учебната година.


И все пак остава надеждата да бъде позволено на учениците да влязат в двора на училището поне за малко.


Повече по темата гледайте във видеото.