МОК алармира, че обектите за 7 вида спорт още не са започнати

Международният олимпийски комитет (МОК) изрази притеснение от подготовката на Рио де Жанейро за Игрите на 31-вата олимпиада през 2016 г. и настоя за "постоянни, съгласувани и интегрирани усилия" от страна на Организационния комитет. Представители на координационната комисия на МОК бяха на тридневно посещение в Бразилия миналата седмица и изготвиха доклад.


В него е отбелязан напредъкът от последната инспекция (през септември 2013 г.) - като завършването на основния план, утвърждаването на бюджета на Игрите и по-голямата ангажираност на правителството. Установено е обаче забавяне на работите по някои обекти, което поставя под въпрос провеждането на планираните тестови състезания. Подчертава се, че вече "няма място за по-нататъшни отклонения".


Сред основните проблеми е зоната "Деодоро" в западната част на града, страдаща от несигурност във финансирането. Там ще са състезанията по конен спорт, планинско и BMX колоездене, модерен петобой, стрелба, каяк в бързи води, хокей на трева и фехтовка. Строителните работи за съоръженията, които трябва да приемат въпросните спортове, все още не са започнали.


"Рио има голям потенциал, но въпреки очевидния напредък всяко по-нататъшно забавяне ще се отрази на цялата подготовка", заяви председателят на Координационната комисия Навал ел Мутавакел. Следващата регулярна инспекция на бъдещия домакин от страна на МОК ще бъде след шест месеца.