Конституционният съд определи проекта за самоопределение за незаконен

Испанският конституционен съд обяви за незаконен проекта за самоопределение на Каталуния, вече отхвърлен от централното правителство. Това е втори удар на централните власти в Мадрид срещу националистите, които управляват богатата испанска област и искат да организират референдум на 9 ноември, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Съгласно Конституцията, автономна общност не може по едностранно да свика референдум за самоопределение, за да решава своята принадлежност към Испания", пише съдът в съдебно решение, което отменя частично декларацията за обявяване на независимост, приета от Каталонския парламент през януари 2013 година.

 

Съдът обяви за "нищожен и противоконституционен" принципа, според който "народът на Каталуния има, поради демократична легитимност, същност на политически и юридически суверен". Той обаче призна "правото на вземане на решения" на каталунците, тъй като това е възможност в рамките на Конституцията.

 

Лидерът на каталунското правителство Артур Мас обяви на 12 декември споразумението с другите регионални сили за организиране на референдум за самоопределение на областта. Въпросът ще бъде в две части: "Бихте ли искали Каталуния да стане държава?" и ако да "Искате ли тази държава да стане независима?".