Той е подсъдим за престъпление по служба, с цел да набави облага за едни лица, а на други - да причини вреди

Скандалното тефтерче на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси влезе в съда. 

 

Филип Златанов е подсъдим за престъпление по служба, с цел да набави облага за едни лица, а на други да причини вреди. Според обвинението Филип Златанов си е водил записки за това кого трябва да „удари” и кого да „оправи”. Сред облагодетелстваните е президентът Росен Плевнелиев, въпреки това той не е сред свидетелите. 

 

Според обвинението бившият шеф на Комисията за конфликт на интереси е прикрил водена проверка срещу Росен Плевнелиев, от което президентът е бил облагодетелстван, но без да разбере. Въпреки това Плевнелиев не е разпитан като свидетел по делото, защо никой не пожела да отговори.

 

Следвайки записките от тефтера си, Филип Златанов е нанесъл вреда на бившата съветничка на президента Димана Ранкова, твърдят прокурорите. Тя е била обявена за виновна в конфликт на интереси от Комисията, но не е получила възможност да се защити месеци наред. 

 

До разпит на свидетели пред съда обаче не се стигна, защото по искане на Филип Златанов и адвоката му делото се гледа по съкратената процедура – съдът директно приема показанията, дадени в хода на разследването. Един от неразпитаните сега свидетели е бившият депутат от ГЕРБ – Емил Димитров.