Прокурорите подозират, че Билял използва организацията Turgev като средство за корупция

Благотворителна организация, част от която е синът на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, е получила повече от 100 милиона долара помощ за период от четири години, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.


„Организацията Turgev е получила 99 милиона долара финансова помощ от чужбина в периода 2008-2012 г. Даренията от Турция за Turgev, която строи и управлява студентски общежития, възлизат на общо 14 милиона долара”, се казва в писмен отговор на вицепремиера Бюлент Арънч за финансирането на организацията Turgev. Арънч обаче не посочва източниците, от които идват средствата за благотворителната организация.


Разкритието идва след като през декември миналата година десетки бизнес и политически партньори на Ердоган бяха обвинени в корупция. Прокурорите, отговарящи за разследването, подозират, че синът на Ердоган – Билял, използва благотворителната организация като средство за корупция и подкупи.


Ердоган категорично отхвърли обвиненията и заяви, че разследването е насочено срещу него чрез дейностите на сина му Билял. Турският премиер обвинява за корупционния скандал бившия си съюзник, духовника Фетула Гюлен, посочва агенцията.