Компенсацията е за психологическата травма, преживяна от близките на тримата убити мъже

Холандското министерство на отбраната ще плати 20 000 евро на близките на трима босненци, убити, след като членове на мироопазващите сили ги прогонили от комплекс на ООН в Сребреница през 1995 г., информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.


Компенсацията ще бъде предоставена на бившия преводач на ООН Хасан Нуханович, чиито баща, майка и брат били убити от сили на босненските сърби, след като холандски членове на мироопазващите сили ги прогонили от базата на световната организация.


Ризо Мустафич, електротехник в базата, също бил убит, след като бил изпратен на сигурна смърт в ръцете на силите на босненските сърби.


„Дълбоко съжаляваме за случилото се с тях и членовете на семейството им и се надяваме, че това ще им помогне да се справят със загубата си”, обясни говорителят на министерството на отбраната Клаас Мейхер.


Компенсацията е за психологическата травма, преживяна от близките на тримата убити мъже.


Клането в Сребреница беше най-голямото кръвопролитие в Европа след Втората световна война. Близо 8000 мюсюлмански мъже и момчета бяха убити от силите, командвани от генерал Ратко Младич през юли 1995 г. по време на гражданската война в Босна.