Ръководител на операцията е Антитерористичният център на украинските сили за сигурност

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи за началото на силова операция в град Славянск, Източна Украйна, под ръководството на антитерористичния център на Украинските сили за сигурност.

 

Ръководител на операцията е Антитерористичният център на украинските сили за сигурност. Привлечени са части от всички силови подразделения в страната, гласи съобщението на Аваков, предава БГНЕС.

 

Вчера проруски активисти завзеха сградите на местното отделение на милицията и на службите за сигурност в Славянск, град с население от близо 100 000 души в Донецка област.

 

Вчерашните атаки бяха извършени от въоръжени нападатели с камуфлажни дрехи без опознавателни знаци, които според АФП действали организирано. Сценарият приличал на този приложен в Крим, което създавало опасения, че Русия може да използва като повод безредиците, за да се намеси отново на територията на Украйна.

 

Русия и досега не е признала временното правителство, което оглави Украйна след свалянето през февруари на президента Виктор Янукович в резултат на протести в Киев и Западна Украйна.