Името му е в списъка на Национал-демократичната партия за регистрация на евроизборите

Името на омбудсмана Константин Пенчев неправомерно е било вписано в списъка на  Национал-демократична партия за евроизборите. За това сигнализира самият той по време на отчета на дейността на омбудсмана за 2013 г.


„Аз дори не съм чувал тази партия, но щом тя има ресурса да злоупотребява с личните данни на хората, какво остава за по-големите партии”, заяви Константин Пенчев, цитиран от Дарик радио. Той е сигнализирал за случилото се на главния прокурор.


Лидер на Национал-демократичната партия е настоящият независим евродепутат Димитър Стоянов, който замина за Европарламента от листата на „Атака” при предишния избор.


Припомняме, че в понеделник стана ясно, че списъците, предадени в ЦИК, за подкрепа на регистрация на партии и коалиции има злоупотреба с данни. Сред потърпевшите са още омбудсмана на Пловдив Димитър Атанасов и шефът на Общинското предприятие „Чистота” Иван Стоянов.


И Стоянов, и Атанасов са категорични, че ще сезират Комисията за защита на личните данни, тъй като не са се подписвали под никакви подписки.


По-рано днес лице с ЕГН, съдържащо 10 единици, се появи на шест места в подписката в подкрепа на една от партиите. Оказва се, че има човек и с ЕГН от десет поредни двойки, който този път се появява само на едно място. Проверка на Дарик показа, че човекът с десетте единици е „подкрепил” една от националистическите партии, а другият с двойките се е „подписал” за една от десните формации.

 

Източник: Dariknews.bg