Дава се възможност на рускоговорящите зад граница по-лесно да вземат руски паспорти

Президентът на Русия Владимир Путин одобри поправки в Закона за емиграцията, които дават възможност на рускоговорящите зад граница по-лесно да вземат руски паспорти. Новите правила включват голям процент от населението на Източна Украйна

 

Съединените щати и редица европейски страни обвиняват Москва в подклаждане на напрежението в Украйна.

 

В западните медии веднага се появиха анализи, че Владимир Путин е направил поредния тактически ход към присъединяването на Източна Украйна. Желанието на рускоговорящите жители на Крим да се присъединят към Русия беше повод за анексирането на полуострова. Путин подготвя подобен сценарий и в Източна Украйна, твърдят анализи. 

 

Според вестник „Ню Йорк Таймс” реакцията на Съединените щати ще бъде политика за изолирането на Русия, чрез отрязване на икономическите и политическите й връзки с външния свят. Това щяла да бъде основна линия във външната политика на Обама до края на мандата му. 

 

Междувременно, на място ситуацията остава напрегната. Украинското министерство на отбраната съобщи, че през изминалата нощ отново е имало престрелка в Донецка област. Военнослужещи са били нападнати от сепаратисти, но не се съобщава за жертви. Инцидентът идва след смъртоносната престрелка край Славянск вчера, в която загинаха петима души.