Промените в климата могат в скоро време да засегнат любителите на кехлибарената течност

Австралийски учени разработват нов вид ечемик, който да предпази бирата от глобалното затопляне, пише в. "Бризбейн таймс", цитиран от БТА. Както е известно, промените в климата могат в скоро време да засегнат любителите на кехлибарената течност.

 

Специалистите припомнят, че покачването на нивото на моретата и океаните, както и екстремните климатични проявления са в състояние силно да покачат цената на халбата бира.

 

Те ще са виновни и за промяната на характерния й вкус, с който са свикнали нейните почитатели. Поради тази причина екипът на Питър Гаус от университета в Куинсланд разработи нов вид ечемик, силно устойчив на засушавания. Тази зърнена култура е една от основните съставки при приготвянето на пивото. При повишаването на температурите в нея расте и концентрацията на скорбялата, което променя вкуса на крайния продукт.

 

Научният колектив е открил "вечнозелени" характеристики в някои видове ечемик, които били характерни за една друга зърнена култура - соргото, което расте по топлите места. Именно тези устойчиви на суша видове ечемик ще запазят вкуса и цената на бирата, дори при повишаване на глобалните температури. Според екипа на Питър Граус, ако затоплянето предизвика недостиг на ечемик, цената на халбата бира в индустриалния свят може да се увеличи четирикратно.

 

Откритието на австралийските специалисти ще осигури стабилни доставки на въглехидрати в пивоварния процес. Екипът на Питър Граус селектирал диви сортове ечемик, като им прибавил характеристиките на соргото. Двете растения са били далечни роднини в миналото. Получените от изследователите нови сортове можели да запазят традиционния вкус на бирата и в периоди на засушаване.