Лесно ли е да се сдобиеш със спрей за самозащита, макар и да си непълнолетен?

Инцидент в училище постави постави в опасност здравето на десетки деца. 15-годишна ученичка напръска почти цял клас със сълзотворен спрей. Инцидентът станал ден преди Великден в столично училище. Момичето взело спрея от чантата на своя съученичка. Лесно ли е да се сдобиеш със спрей за самозащита, макар и да си непълнолетен, разказват Десислава Георгиева и Стефан Тодоров.


Тийнейджърката решила да се позабавлява като напръска съучениците си със сълзотворен спрей. Без да си дава сметка, че последствията може да са фатални.


„На 16-ти в час по английски език ученичката вади спрей и буквално за секунди пръска в класната стая и вади целият клас слиза при нашето медицинско лице”, обяснява Анета Цветкова, зам.-директор в столично училище.


Сериозно пострадали за щастие няма, а осъзнала грешката си ученичката сама отива в кабинета на директора. Предвид факта, че осъзнала какво е направила и съзажялявала, директорката я наказва с предупреждение за преместване в друго училище.


От школото са категорични, че няма как да пребъркват всяко дете за опасен спрей или предмет, тъй като правомощия затова има само полицията.


Проверка на Нова телевизия по оръжейните магазини показа, че малолетни и непълнолетни нямат право да си купуват спрей. Все по-често обаче родители само въоръжават децата си.


И ако в оръжейните магазини се пазарува само при пълнолетие, в интернет сълзотворен спрей може да си купи всеки. Само срещу 5 лева, две имена, електронна поща и адрес.


Повече по темата гледайте във видеото.