Вашингтон оказва подкрепа на украинската армия, но не вижда бърза промяна в положението

Повече от половината американци се обявяват против страната им да оказва военна помощ на Украйна, установи сондаж на изследователския център „Пю”. 62% от анкетираните са категорично несъгласни с такава подкрепа, включително чрез изпращане на войски или оръжия в страната, предаде БГНЕС.

 

53% обаче са на мнение, че трябва да продължи натискът върху Русия чрез налагане на допълнителни икономически и дипломатически санкции. Несъгласните с такава политика на Вашингтон са 36%.

 

Около половината от респондентите смятат, че са информирани за случващото се в Украйна. 20% обаче признават, че не разбират конфликта. 29% споделят виждането, че украинската криза не засяга САЩ.

 

В изследването са участвали 1 500 души. Над две трети от тях (72%) смятат, че администрацията на президента Барак Обама трябва да се фокусира върху решаването на вътрешните проблеми.

 

Междувременно държавният секретар Джон Кери обяви, че САЩ продължават да оказват помощ на украинските въоръжени сили, но призна, че оръжейните доставки няма да доведат до бърза и радикална промяна на положението. В интервю за „Уолстрийт джърнъл” Кери сподели опасенията си от възможна ескалация на украинския конфликт.

 

„Мисля, че ситуацията може да прерасне във въоръжен конфликт, което засега е избегнато благодарение на сдържаните действия на украинското правителство”, подчерта ръководителят на Държавния департамент. Той отбеляза, че е загубил много време в опити да разреши кризата в Украйна по дипломатически път, но призна, че резултатите от усилията му са разочароващи.