Очакват от София да я поправи

В руския парламент се почувстваха „огорчени” от България и смятат за „грешка” изявлението на българското Министерство на външните работи по повод несъстоялата се визита на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин у нас. Високопоставен представител на администрацията на Думата изрази учудване от българската позиция, че на Наришкин е било забранено да посети София, защото името му е в списъка на санкционираните от ЕС руски официални лица.

 

От Москва опровергават и информацията за замразени банкови сметки в чужбина на председателя на долната камара. Визитата трябваше да се състои в периода 6 – 8 май, отбелязва РИА Новости.

 

„Надявам се, че МВнР на Русия ще реагира подобаващо”, заяви Юрий Шувалов. „От името на нашия парламент искам да заявя: Позицията на България ни учудва… Посещението действително бе насрочено за началото на май, но по-късно, по взаимно съгласие между страните, беше отложено за по-късен етап”, каза Шувалов пред журналисти.

 

По думите му ултимативното изявление не съответства на духа на партньорство между двете държави, а в него звучат твърдения, които са недостоверни:

 

„Говори се за някакви закрити сметки, каквито Сергей Иванович никога не е имал… Надяваме се, че подобно изявление на българската страна ще бъде разгледано като грешка, която ще бъде поправена”, каза представителят на законодателния орган и добави: „Отношението ни към братския български народ не се променя въпреки думите на чиновниците от МВнР”.

 

Преди дни ЕС и САЩ одобриха пореден пакет от санкции за руски официални лица, свързани с анексирането на Кримския полуостров и изострящата се криза в Украйна. Мерките засягат възможността им да пътуват в Европа и Северна Америка и блокират евентуални техни активи в чужбина.