TEDx BG 2014 Film Festival започна на 19-и май

Вече 25 години TED дава възможност на световно-известни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят идеите си със света за 18 минути. И тъй като TEDx BG e холистичен метод за лечение на обществени заболявания, няма как да пропуснат и киното. Представяме ви селекцията им от пет документални филми, обединени от темата Модерен абсурд, така както самите те са я описали. Филмите може да гледате под звездите в столичното "One more kino".

 
 
19 май: Последните черноморски пирати / The Last Black Sea Pirates (2013, реж. Светослав Стоянов)
 
Този филм стана любимец на всички по време на последния СФФ и съответно отнесе Наградата на публиката. Преди това вече беше се сдобил с отличия от фестивалите в Краков, Ереван и Виена, без да броим участията му в Хелзинки, Мадрид, Гьотеборг и къде ли още не. Самите пирати обаче си стоят на едно място – плажа на Карадере, не ОНЗИ плаж, ами друг – недостъпен, където търсят съкровище някъде из залива, “плувайки в алкохолни пари и тестостерон”. Цялата тази луда работа е разказана от сценариста Ваня Райнова, и режисьора Светослав Стоянов, като и за двамата Пиратите се явява абсолютно и безапелационно великолепният им дебют.
 
 
21 май: Момчето, което беше цар / The Boy Who Was a King (2011, реж. Андрей Паунов)
 
На първо място тук отбелязвме Андрей Паунов, режисьорът на такива ценни бисери като Георги и Пеперудите и Проблемът с комарите и други истории. Веднага след това добавяме дуото Мисирков/Богданов, които обърнаха наопаки представите за фотография, създадоха Агитпроп, а с нея и цяла епоха в българското документално кино. Отбелязваме си и вездесъщият продуцент Мартичка Божилова, след което за разкош включваме Симеон Сакскобургготски, като главно действащо лице в тази любопитна история на сблъсъци между минало и настояще, факти и фикция, митове и реалност.
 
 
22 май: Хотел Рай / Paradise Hotel (2010, реж. София Тзавелла)
 
Хотел Рай е всъщност един панелен блок в малък български град, който е пропътувал годините от “светлото бъдеще” на соца с паркет, домофон и улични лампи, до полуразрушен бетонен призрак днес, като междувременно паркетът изчезнал, водата спряла, после изгаснали и светлините. Хората обаче останали, живеели и дори си позволявали да мечтаят. Това е филм за панелна интеграция, любов, мизерия, много мечти, малко поезия и една циганска сватба. С награди от Загреб и Солун.
 
 
23 май: Бетонни фараони / Concrete Pharaohs (2010, реж. Йордан Тодоров)
 
Журналистът и енциклопедист Йордан Тодоров ще ни поведе по един сюрреалистичен лабиринт, в който ще видим гранитна гробница с плазмен телевизор, стереоуредба и включен телефон (за всеки случай, ако обитателят внезапно усети спешна нужда от нещо от “горе”), или къща в петнадесет цвята с PVC-дограма и дори – чешма, от която текат вино и ракия. Накратко: светът на калдарашите, вероятно най-голямата и най-богата ромска подгрупа в света. Гарантирано отново от Agitprop.
 
 
26 май: Taste the Waste (2010, Валентин Турн)
 
Филмът на германския документалист Валентин Турн разказва една проста и жестока история (тя е и със специален акцент на TEDxBG 2014) – историята на хилядите тонове годна за консумиране храна, която се оказва по една или друга причина на бунището. Ще разберем, че повече от половината произведени зеленчуци и плодове не стигат изобщо до нас, а поемат директно към кофите, било защото в Англия искат всички ябълки да са еднакво червени или защото в Холандия картофите трябва да са не по-малки от едиколко си в диаметър, или пък – в Австрия, да кажем, не одобряват криви моркови.
 
Мястото е ONE MORE Кино, на ъгъла на "Фридьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Филмите започват в 21.00 ч., а цената на всеки един билет е 6 лева.