Някои химикали ще бъдат унищожени във Финландия, САЩ и Великобритания

Последните от декларираните от Сирия химически оръжия бяха транспортирани извън територията на страната и ще бъдат унищожени в открито море. Някои химикали ще бъдат унищожени във Финландия, САЩ и Великобритания, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.


Премахването на химическия арсенал от територията на страната е основно условие по програмата за елиминиране на сирийските химически оръжия”, каза Ахмет Узумджу, генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия.


Сирия изнесе 92% от запасите си от химически оръжия съгласно условията на подписаното миналата година споразумение. Другите 8% обаче останаха в един от складовете, а Дамаск не успя да ги транспортира до Латакия поради притеснения за сигурността.


Съгласно миналогодишното споразумение на Сирия бе поставен срок до края на юни да унищожи химическите си оръжия.


Споразумението бе подписано след като при нападение с нервния газ зарин в предградие на Дамаск загинаха около 1400 души. Сирийските власти се съгласиха да предадат химическия си арсенал след като САЩ заплашиха да нанесат въздушни удари срещи режима на президента Башар Асад.