Средствата ще бъдат разпределени между бедстващите общини

Почти 830 000 лева са вече парите, събрани в кампанията на Нова „Заедно в бедствието”. Днес за първи път се събира Общественият съвет към кампанията, който ще следи как и къде ще се изразходват средствата от даренията.


До момента събраната сума от SMS-и е 659 796 лева, а по банков път са постъпили 168 303 лева. Така в сметката на кампанията „Заедно в бедствието” вече има над 830 000 лева.


„Желанието на всички, които участват в Обществения съвет, колеги от водещи медии и неправителствения сектор е да помогнем на всеки пострадал и в трите области. Сами разбирате, че 800 000 лева, раздадени на около 700 – 800 домакинства биха означавали по около 1000 лева на семейство – нещо крайно недостатъчно да върне хората в обратния, нормален начин на живот”, заяви водещата на Новините на Нова Ани Салич.


По думите й след като приключат с купуването на инвентара като ботуши, лопати и кофи, се преминава към санитарните материали.


Тя изрази надежда след оценките на общините, да се стигне и до застрояване и възстановяване на разрушени домове, но само на тези които са в регулация и са законно построени.


Община Велико Търново вече е готова със своя протокол, който ще бъде прилаган и в Добрич – описва се жилищна и складова част, подови настилки, стени, дограма, имущество, степен на увреденост. В комисиите на общините, в които има архитекти и геодезисти, са включени социални работници. Тръгват и здравни медиатори, защото трябва една колплексна оценка на човешката щета. Там има и много хронично болни хора, както и ученици, които трябва да бъдат върнати към нормалния начин на живот”, добави още Ани Салич.


Тя подчерта колко важна е работата на доброволците като даде пример от Варна за жена, която закарала до болницата петима души, на които е трябвало да бъде подсигурен инсулин, и така е помогнала те да не изпаднат в криза. Раздадени са глюкомери, подсигурен е и инсулин.


Ани Салич апелира за изпращане на повече горски в района на дерето, което се намира над „Горна студена” и ул. „Моряшка”, защото на това дере с дължина 20 км работят само 20 души с моторни резачки, а това е недостатъчно за почистването от големите дънери на засегнатия участък.
 

Нова ТВ, Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността ” откриха SMS кампания за подпомагането на пострадалите от бедствието във Варна.

Ако искате да помогнете, може да изпратите есемес с текст DMS VARNA на номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената е 1 лев. Събраните средства от изпратените съобщения ще бъдат разпределени и между останалите бедстващи общини Добрич и Велико Търново.

 

Банкова сметка:
IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7
Име: ФПББ
Основание: Наводнение 2014

 

В банковата сметка може да се получават дарения и от чужбина, като те няма да бъдат таксувани с входящи такси!

 

***

 

Nova TV, Bulgarian Donors' Forum and Bulgarian Charities Aid Foundation started a SMS campaign to help the victims of the floods in Varna. You can send a text message DMS VARNA to 17 777 for all Bulgarian mobile operators at the cost of 1 BGN. Collected funds will also be allocated to other regions, struck by the disaster – Dobrich and Veliko Tarnovo.
 

Donations can be made using the following bank account as well:

 

Account number:
IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
UniCredit Bulbank
Address: 7 “Sveta Nedelya Square”, Sofia, Bulgaria
Beneficiary: Bulgarian Charities Aid Foundation
Purpose: Flood 2014