Хората се стекоха на плажа, за да посрещнат слънцето като символ на живот и надежда

В нощта срещу първи юли хиляди отново се събраха край морския бряг, за да посрещнат Джулая. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението от 60-те години на миналия век, тя съществува в България и до днес.

 

Името на празника се свързва с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. „July Morning”. Създадена преди повече от 40 години и свързаният с нея празник и днес успяват да съберат на едно място хиляди. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по брега на морето, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

 

Други приемат изгрева на слънцето като празник на приемствеността на поколенията. „Разказвах на нашите дъщери как тогава сме се събирали да посрещаме юлското утро като един символ на свободата, на младежкия дух, който винаги е бунтарски настроен. Тогава ние се бунтувахме срещу условностите, които ни налагаха, сега децата пак намират срещу какво да се бунтуват”, казва Поля Черакчиева.

 

Отдавна идеята за посрещане на изгрева на слънцето е загубила първоначалното си значение на протест. Въпреки това хиляди идват на плажа още на 30 юни, за да усетят въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащите се живот, надежда.

 

Репортер: Цеца Алексова