Такива съмнение изразяват граждански организации по повод промените в Наказателния кодекс

Има опасност от законово налагане на цензура и ограничаване на свободата на словото. Мнението е на граждански организации по повод промените в Наказателния кодекс, които въвеждат още по-строги наказания за вредни слухове по отношение на банките. 
 
В студиото на „Здравей, България” финансовият анализатор Тихомир Безлов първи алармира, че зад сигурността на банките може да се види опит за налагане на цензура. На същото мнение е и юристът от програма „Достъп до информация” - Александър Кашъмов, според когото в крайна сметка може да бъде отнето правото на медиитеда говорят за проблеми в Българска народна банка, за корупция и нередности. 
 
Предложените промени предвиждат затвор от 2 до 5 години за всеки, който разпространява заблуждаваща информация за банки, с която може да стресне потребителите. 
 
Текстовете бяха подготвени по предложение на БНБ веднага след масираната атака от слухове срещу Първа инвестиционна банка. Техен вносител е председателят на Бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев. Според него действително става въпрос за вид цензура, но не по отношение свободата на словото, а по отношение „свободата на словоблудството”
 
Според социалистите в този си вид текстовете крият рискове. Добре написани или не обаче, текстовете получиха подкрепата на премиера Пламен Орешарски. 
 
Повече по темата гледайте във видеото.