Кой срещу кого - БСП и ДПС срещу хипермаркетите или хипермаркетите срещу БСП и ДПС. Вижте различните доводи

„Очевидно, както и президентът казва, с този закон не се решават основните проблеми, а се създават проблеми, както за потребителите, за които има опасност да се вдигне цената, така и за самите български производители, които ще бъдат „ударени”. Това свръхрегулиране на практика насърчава търговските вериги да внасят повече стока и да работят с по-големи производители.”
 
Това заяви Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия в „Здравей, България” относно така наречения Закон за веригите. 
 
Припомняме ви, че президентът наложи вето на закона, който беше приет от народните представители. Вчера, 2-ри юли, Икономическата комисия обаче преодоля ветото на държавния глава. Една от обосновките е, че приетите текстове дават възможност да се махнат такси, с които са натоварвани производителите за какво ли не.
 
„Абсурдно е, че един закон, който би трябвало да помогне на българските производители и да ги направи по-конкурентоспособни и да балансира отношенията, всъщност ще ги удари и голяма част от тях може да фалират. За това предупреди и Световната банка в своя анализ”, подчерта Йордан Матеев. 
 
Той бе категоричен, че когато има свръхрегулации, когато се ограничава административното бреме и се ограничава конкуренцията, както се случва с въпросния закон, то неминуемо ще се стигне до вдигане на цените
 
„С този закон, дори и вносителите не го крият, се цели увеличаване на печалбите на българските производители. Само че българските производители, които са конкурентоспособни, печелят добре. Проблемът е с производителите, които са неконкурентоспособни. Накрая става така - да увеличим печалбите на неконкурентоспособните за сметка на крайния потребител. Ние не сме съгласни с това”, категоричен бе Йордан Матеев.
 
Той обясни, че според Сдружението за модерна търговия има балансирано решение, с което да се разреши проблемът с нелоялните практики.
 
„Настояваме от доста време за оценка на въздействието, но тя не беше направена и никой не може да каже каква е цената, която ще платят крайният потребител, малкият и средният бизнес и търговците”, обясни Йордан Матеев и допълни, че от сдружението са готови да обсъдят с всяка една партия в този или следващия парламент и заедно да намерят решение. 
 
Нинова: Със закона защитаваме българския производителВсички аргументи на Йордан Матеев обаче бяха определени като „несолидни” от депутата от БСП Корнелия Нинова, която е един от вносителите на закона. Тя обясни, че „не може да влезе в тона на общо говорене” и предпочете да коментира ветото на президента. Червеният депутат обори доводите на Росен Плевнелиев за връщането на закона, свързани със забавянето на плащанията към българските доставчици, таксите, срещу които не се предлага никаква услуга, и повишението на цените.
 
Няма обективни причини да се повишат цените, има субективни – веригите искат да си презастраховат печалбите”, обясни Корнелия Нинова. 
 
Тя обясни, че е изненадана от позицията на ГЕРБ, които в предишния парламент работили по същия закон, който тогава бил дори още по-рестриктивен, а сега гласували „въздържали се”. Корнелия Нинова бе категорична, че ветото на президента ще бъде преодоляно. 
 
„Ние се надяваме здравият разум да надделее, защото очевидно този закон не се подкрепя от българските бизнесорганизации. Знаете, че най-големите работодателски организации и потребителски организации са против, знаете, че дори икономическият министър в настоящото правителство казва в писмо до парламента, че цените ще се качват”, намеси се в разговора Йордан Матеев.  
 
Според Корнелия Нинова обаче много български производителите са „за” закона. Колкото до позицията на министър Драгомир Стойнев, Нинова обясни, че като народен представител има право на законодателна инициатива. 
 
Ще държим на тази тема докрай, защото смятаме, че защитаваме българските производители и доставчици”, категоричен бе червеният депутат. 
 
Повече по темата гледайте във видеата.