Редовите полицаи наричат себе си "заложници на управлението" заради липсата на яснота как да работят

Заложници на управлението. Така наричат себе си редовите полицаи, които за пореден път нямат яснота по какви правила ще работят.


Причината е, че заради политическата криза не е приет правилник, по който да се прилага новият Закон за МВР. Ще се стигне ли до протести на служителите на реда и кои са неотложните им проблеми?


В навечерието на 135-та годишнина от създаването на МВР служителите на ведомството получиха и нов закон. Преди празника служителите на МВР получиха нов закон.


„Никога обществото не може даде необходимото на тези хора. Но аз мисля, че с новия закон за МВР поне малка част от това, което заслужават, им се дава”, твръди вътрешният министър Цветлин Йовчев.


Все още обаче полицаите са в разкрачено състояние. Причината – Министерският съвет не е гласувал правилника за прилагане на новия закон, което на практика го обезмисля.


Тепърва ще се установи дали този нов закон ще сработи, защото най-важното е кой ще го прилага и как ще го тълкува”, коментира още Йовчев.


Проблемите пред служителите остават все така нерешени. Извънредните часове и липсата на заплащане са само един от примерите, излязъл наяве с командироването на полицаи по границата с Турция.


„Работят 15 дни в града си, след това 15 дни на границата, хората са преуморени, нямат отпуск, не се прибират вкъщи това създава леко напрежение сред хората а не се вижда и краят на операцията, защото бежанският поток се увеличава. - Тоест те ще си работят, но няма да получават пари за това. – Точно така. - Има ли право някой полицай да каже няма да дойда на работа, защото съм надвишил часовете си – По европейско законодателство има, но по българското няма. Длъжни са да работят, но нямат право на пари – така е, те са заложници на управлението. Надявам се да не се стига до това, но ако се случи, ще намерим начин да ги компенсираме, както и досега правим всичко възможно. - Как? - Ами чрез подаръци и награди”, обяснява вътрешният министър.


За сметка на опазената граница броят на престъпленията в градовете и селата расте.  
Настроения сред полицаите за протести за момента няма. И въпреки неяснотите, те отчитат и нещо позитивно в новия закон - за първи път нощният им труд ще бъде отчитан и заплащан подобаващо.  


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Десислава Георгиева и Надя Ганчева