До края на тази година столицата ще трябва да разполага с регистър на каруците

Масови нарушения на пътя от каруци. Проверка на Нова телевизия установи, че повечето хора, които ги управляват не познават правилата за движение, а самите каруци са без необходимите светлоотразители. Колко опасно може да бъде това превозно средство на натоварен булевард?


Пътно превозно средство със животинска тяга. Или просто каруца. Двигател - една конска сила. Можеш да го управляваш без шофьорска книжка. Или с други думи - без да познаваш правилата на пътя.


Нарушенията са очевидни - каруцата е на булевард, по който няма право да се движи. Няма регистрация, липсват светлоотразители - и отпред, и отзад. А водачът едва ли е чел правилника. По този начин стотици опасни каруци обикалят София от зори до здрач.


В столицата каруците са над 400. Половината - в район квартал „Красна поляна”. Каруците се регистрират и преглеждат за изправност, но проблемът идва след това.


Наказани има десетки. Има и конфискувани каруци. Но пригоденият за това паяк в София е един.
Около 450 са каруците в друг голям град - Хасково. Според общинска полиция инциденти с тях през последната година не е имало.


До края на тази година столицата ще трябва да разполага с регистър на каруците. За всички обаче е ясно, че това няма да реши проблема с безопасността на пътя.


Повече по темата гледайте във видеото.