Той ще се нуждае от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия във вторник (15 юли), информира БГНЕС.


Това ще се случи по време на пленарната сесия в Страсбург, като преди това ще протекат дебатите с участието на лидерите на парламентарните групи.


Председателят на Европейската комисия се избира при тайно гласуване от Европейския парламент, по предложение на Съвета. Той от своя страна трябва да вземе предвид резултатите от европейските избори и да се консултира с ЕП, преди да оповести своята номинация.


Бившият министър-председател на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата беше номиниран от ЕНП преди изборите за поста председател на Европейската комисия. На изборите ЕНП получи достатъчно подкрепа, за да има отново най-голямата група в Европейския парламент и съответно Жан‑Клод Юнкер се превърна в най-вероятния наследник на Жозе Мануел Барозу.


На 27 юни Европейският съвет официално номинира Юнкер за поста председател на Европейската комисия с гласовете на 26-има от 28-ината държавни и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС.


До този момент единствено от ЕНП заявиха категорично, че ще подкрепят кандидатурата на Юнкер за поста, докато социалистите съобщиха, че са склонни да го подкрепят при определени условия.


Групата на АЛДЕ също изрази готовност да подкрепи кандидата на ЕНП, но, както и социалистите, направи уговорката, че преговорите ще продължат до деня на гласуването. Зелените от своя страна предстои да вземат решение по въпроса.


Бъдещият председател на ЕК ще направи изявление в пленарната зала, а преди самото гласуване ще се проведе и дебат с лидерите на парламентарните групи. При гласуването в Парламента Юнкер ще се нуждае от подкрепата на поне 376 членове на ЕП от общо 751.