Обектите без касови апарати могат дори да се затварят от данъчните

Търговци масово укриват обороти. Между 40 и 60 милиона лева годишно се крият само при продажбата на хранителни стоки в магазините. Над 1600 данъчни тръгват по търговските обекти след работно време и в почивните дни, за да проверят издават ли се касови бележки.


С данъчни под прикритие влизаме във фото студио в центъра на София. Тайните клиенти купуват албум за снимки. И веднага се натъкват на нарушения.


„Първо не беше издадена касова бележка и второ, оборотът в касата не съответстваше на този отчет на касовия апарат. Това е ясен знак за избягване на данък”, обяснява говорителят на НАП Росен Бъчваров.


Обектът е избран неслучайно. Данните, които идват чрез дистанционната връзка от касовия апарат до данъчните, показват съмнително ниски обороти. Според търговеца, обаче, обороти не се укриват.


„Може да съм забравил, просто имаше и други хора. Не се прави нищо, за да се облекчават данъците. Сега за една забравена касова бележка трябва да ни вдигнат във въздуха”, обяснява Петър Цолов – продавач във фото студио.


Заради нарушенията собствениците на студиото ще отнесат глоба от 2000 лева. Обектите без касови апарати дори се затварят от данъчните, а проверките стават масови и в извън работно време.


„Резултатите от дистанционната връзка показват спад след 17 часа и в почивните дни – явно индикация за избягване на данъци. Най-често в заведенията и в магазините за хранителни стоки”, твърди говорителят на НАП Росен Бъчваров.


Ако изискват касовите бележки – потребителите не само ще помогнат на данъчните, но и ще могат да защитят правата си при развалена стока или некачествен услуга като се обадят на телефон 0700 18 700.


Повече по темата гледайте във видеото.