Служебният премиер отрече Емилия Друмева да поеме поста министър на изборите

"Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят".
 
Това каза служебният премиер Георги Близнашки пред журналисти във връзка с отказа на Красимира Медарова да приеме поста на министър, отговарящ за изборите.
 
"Трябва да си даваме сметка, че всички опитни хора, които разбират от избори все пак вече са били някъде - било в ЦИК или в други форми на участие", добави Близнашки и допълни, че кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша: "Тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението".
 

В отговор на въпроса дали е обсъдил името на Емилия Друмева, чието име се спряга да поеме поста министър на изборите, Близнашки заяви, че името й не е опция за тази позиция,

 

"Тя не е предлагана за този пост. Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля. В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборният кодекс и редица други неща", коментира служебният премиер.

 

Запитан дали, въобще ще има министър за изборите, Близнашки каза, че до края на деня този въпрос ще се реши и все пак обясни, че не е изключено да няма министър, който да отговаря за изборния процес.

 

"Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага, ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи, реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време", добави Близнашки.

 

Припомняме ви, че Красимира Медарова се оттегля от поста служебен министър, отговарящ за организацията на изборите. Това става ясно от писмо, което тя иска от президента Росен Плевнелиев да прекрати процедурата по назначаването ѝ.

 

Президентът издаде указ за назначаването на Медарова като служебен министър в петък. Новината обаче предизвика вълна от възмущение, защото се смята, че тя е човек на ГЕРБ. Медарова беше председател на Централната избирателна комисия именно от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г. 

 

На 9-и август „Протестна мрежа“ обяви, че възразява срещу назначаването на Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите, защото тя е имала възможност, но не е успяла да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на ЦИК.

 

Повече подробности очаквайте в централната емисия на Новините на Нова в 19 часа.