Ако въпросът не се реши, спортното съоръжение ще работят до 15 септември

„Има реална опасност да басейнът „Спартак”да затвори, тъй като разходите на година са около 1 милион лева, работят около 95 човека”, каза в „Здравей, България” Стоян Хранов, председателя на Обединени спортни клубове „Левски”.

 

Това е единственият басейн, който отговаря на всички европейски изисквания и позволява хора с увреждания да спортуват. На ден през него минават над 1 500 състезатели и граждани.

 

„Държим басейнът да продължи да работи в името на гражданите на София”, категоричен беше Хранов.
Съоръжението не може да се самоиздържа без помощта на държавата или общината. По думите му те получават помощ от държавата, но никъде в света съоръжение от такъв тип не е на самоиздръжка. „Кметът на София има желание той да продължи да работи, но пари няма”, каза още той.

 

Басейнът е собственост на общината, но спортният клуб го управлява през всичките тези години.  
Те не искат в тази предизборна кампания басейнът да се превърне в място за създаване на напрежение. ”Разчитаме и настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова незабавно да реши въпроса”, каза Хранов и допълни, че имат задължения към „Топлофикация-София” в размер на  550 000 лева.

 

„Общината иска да се занимава с басейна, но го преотстъпва на наемателя, тъй като управлението му е много тежко”, заяви Анатоли Илиев и добави, че басейнът от една година е прехвърлен на държавата.

 

Илиев съобщи, че държавата трябва да си влезе във функциите и да определи начина на стопанисване, както и кой ще бъде собственик на басейна. „Всички неблагополучия досега произтичат от това, че липсва собственик”, категоричен беше той. 

 

Друг важен момент е липсата на закон, които да определя как да се отдават такива обекти.

 

По думите на Стоян Хранов, ако въпросът не се реши, те ще са принудени да работят до 15 септември и да затворят. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.