За обновяването на интериора са необходими общо 36 герба. От тях са изработени едва 14

Финализирано е изработването на част от отличителните знаци за новата съдебна палата на най-големия съд в страната, съобщиха от Софийския районен съд.

 

Специфичният облик на интериора в сградата ще създават бюст-паметник на проф. Живко Сталев, държавният герб на Република България, а съдийските кабинети ще красят графики на талантливите български художници Стефан Марков и Иван Нинов. Бронзовият бюст е създаден от скулптора Сейфетин Шекеров – Сефо. Финансирането на проекта осигури обслужващата районния съд Централна кооперативна банка, като израз на отличното партньорство и дългогодишното сътрудничество, което датира от 2005 г.

 

В съдебните зали в новата палата ще бъдат поставени държавни гербове, изразяващи независимостта и суверенитета на българския народ и държава. Необходими са 36 герба, от които 14 вече са изработени от художника Петър Маламатенов. Сумата за 11 броя гербове дариха 22-ма частни съдебни изпълнители от София. Другите 3 герба са финансирани от Софийската регионална нотариална колегия.

 

За първи път СРС ще разполага с гербове, изработени от месинг, които отговарят на всички нормативни изисквания, предвидени за изработката им. За останалите 22 държавни знака е необходимо допълнително финансиране. В тази връзка Софийският адвокатски съвет е открил набирателна сметка за доброволни дарения от страна на адвокатите, публикувана на интернет страницата на Софийската адвокатска колегия. Външното финансиране по тези проекти се налага поради недостиг на бюджетни средства.