Проблемите са предимно заради застрояването на реките и унищожаването на крайречната растителност

Реките у нас загиват. За това алармират от WWF - световния фонд за дивата природа.  Проблемите са предимно заради застрояването на реките, унищожаването на крайречна растителност и непочистените речни корита. Заради замърсяването изчезват цели видове растения и животни. Затова от WWF започват кампания за защита на водните басейни в България. От еколозите призовават институциите да следят за спазването на правилата и законите у нас. В кампанията се включи и телевизионният водещ Ники Кънчев.


„Един проблем, който е познат на всички нас, нали, който ние го пренебрегваме до момента в който има наводнения има наноси и се пълнят коритата на реките, минават 2 дена все се оправя и минават старото русо”, заяви тв водещият Ники Кънчев.


„Това е проблем, който засяга изключително тежко местните общности. Река Марица например е потънала с около 2 метра това засяга земеделието в цялата низина край нея. Например, забраната за добив на инертни материали беше гласувана в парламента, влезе в парламента но недостигна една седмица на 2013 г. да бъде изгласувана и приета, така че ние просто отново я слагаме на масата”, заяви Любоимир Костадинов - WWF – България.