На 12 септември ще стане ясно има ли ферментация при нулева гравитация

Само след няколко дни - на 12-и септември, ще имаме достъп до космическо уиски. To ще даде отговор на въпроса каква е разликата между ферментацията при гравитация и без такава.
 
През 2011 г. шотландски производител изпрати в Международната космическа станция парчета от бъчвите, в които по принцип отлежава уискито, заедно с 20 шишенца, съдържащи течност, микроби и проби, които по-късно могат да се използват при създаване на питието. 
 
Експериментът се провежда заедно с изследователската копания НаноРакс, като за целта на проверката на земята по същото време отлежават други проби от същата реколта. 
 
Космическото уиски ще кацне в Казахстан, след което ще бъде транспортирано в Хюстън за анализ.
 
Вярва се, че този експеримент ще промени традициите в производството на алкохолни напитки.