По-рано от EVN съобщиха, че са внесли искане за скок със 17,9%

От „ЕНЕРГО-ПРО” засега не са внасяли предложение за промяна на цената на тока. Това обяви управителят на дружеството Стефан Абаджиев по време на първото заседание на Енергийния борд, предаде БГНЕС.

 

По-рано от EVN съобщиха, че са внесли в ДКЕВР заявления за нови цени на електроенергията за своите клиенти от 1 октомври 2014 година. Според изчисленията на дружеството цената на тока в Югоизточна България трябва да се вдигне със 17,9%.

 

Управителят на „ЕНЕРГО-ПРО”отказа да коментира искането на колегите си от EVN. Абаджиев заяви, че когато е трябвало в срок и по закон, компанията му е внесла заявление, но то не е било отразено от регулатора в обема, който от „ЕНЕРГО-ПРО” са пожелали.

 

„Нашата компания се намира в състояние на оцеляване от месец декември миналата година и за нас е важно да има диалог в сектора", заяви Стефан Абаджиев. Той обаче отказа да коментира какво увеличение в цената на тока би могло да компенсира загубите. Според него дефицитите в системата са сериозни и са в много точки от веригата.

 

„Практиката от последните няколко години показа, че ако е имало резерви, те са били изчерпани. Не само това, но самата система влезе в състояние на финансов дисбаланс. В нашето дружество има разходи, които са икономически обосновани и необходими, но в момента не са покрити от приходите”, заяви управителят на „ЕНЕРГО-ПРО”.